En vecka full med vårbruk! Harvning, stenplockning, harvning, sådd, ringvältring och stenplockning. Både utsäde (havre) och gräsfrö räckte, så det är ganska bra! Eller riktigt bra faktiskt!

Den årliga insamlingen av balplast är avklarad. Lastade en del av plasten i måndags i väntan på tanten från Växa Sverige som skulle komma och 1-årsväga mina Herefordkalvar. Dessa har tyvärr alltid varit små, inte växt dåligt, men varit tröga i starten. Ännu en gång får jag höra från en utomstående (som dessutom åker runt på många gårdar och därmed ser ”allt”), att mina djur är väldigt lugna. Inget stirr bland de vi flyttade i och ur vågburen, ingen oro bland de andra i lagården för att något var på gång.

Det tar lite extra när en sådan person säger nåt i den stilen, för de har ju verkligen att jämföra med. Denna har dessutom inte varit hos mig tidigare. Vad gör det då om djuren är lite för små för att kunna stambokföras till avel? Hade de varit rädda och stirriga hade de ju inte varit något att ha alls!

Skickade drängen att hämta spån en dag. Även denna gång har sågen i grannbyn varit effektiv, så då är det nära och smidigt att hämta 8 kubik prima sågsspån för en billig peng!

Igår satsade vi på stora djurdelardagen! Mannen min gick hem tidigare från jobbet och min Mormor och Morfar kallades in för att hämta barnen på dagis.

Kvigkalvarna och deras mammor sorterades bort och släpptes iväg åt byn till på bete, tillsammans med tjur. Tjurkalvarna med mammor fick stanna kvar, för att köras ut på beten på annat håll. Något som vi ägnat oss åt idag. Kört iväg två grupper idag, en grupp på tre kor och tre kalvar, kor som inte ska sparas; Den ena är inte pålitlig i lynnet och de andra två har inga bra juver, den ena av dem är enspent till och med. En annan grupp på sex stora, sex små, åkte iväg med en tjur. Nu hoppas vi bara att det kommer igång att växa snart, för det var betydligt sämre bete där borta än här hemma.

Kalven jag hittade hängig igår, med navelinfektion, som efter veterinärbesök, smärtlindring och penicillin, är nästan otäckt pigg idag! Evigt tacksam att jag tog in dem på undantaget i lagården och band upp kossan. Jag hade aldrig hunnit ikapp kalven när jag kom med sprutan om de varit ute! Både drängen och jag tycker att svullnaden under magen har lagt sig efter två omgångar penicillin, men det kan lika gärna vara det vi båda vill se…! Kalven är lite matt i ögonen, men ligger så fint så fint, och öronen står rakt upp, så dåligt mår han inte så det stör!

En granne kom och lånade min kreaturskärra idag, då hans rök i dragbalken (hemska tanke), och då berättade han även att han skulle till mannens föräldrahem och manuellhugga i skogen på måndag, samtidigt som skördaren kommer. (Så mycket för den utlovade förvarningen av inköparen…) Så där rök gubben iväg för att förbereda och riva stängsel. Tänk så glad jag är att jag inte hunnit gå över och fixa stängena. De djuren som ska dit får nu snällt vänta inne tills skotaren varit och röjt undan i hagarna!

Dessutom har jag fått årets näst sista utekalv idag också. Nummer 37 i ordningen. Nu kan gott den lilla gråa klämma ut sin kalv också, så kan de också åka iväg på bete!

Ett långt inlägg för att sammanfatta veckan. Bilder kommer med när jag knäcker koden hur jag ska göra…

Inte en kväll med läggning före midnatt denna vecka, så nu är det dags att krypa ner, mest bara för att jag kan! Nu får även regnet komma!

Välkomna ombord!