Igår skulle det ”bara” kompletteras med några fler ramar i bikupan, såna som var halvfärdiga att ”skulla bara” med, och såna som insett att det är BRA drag i kuporna, så bina behöver underhållas med plats. Gubben min skulle springa dit lite snabbt. Sonen säger ”Jag måååååste med, har ju inte tittat i kuporna på hela året!” och lillhönan som snabbt replikerar ”Ja me!”. För att lösa det hela, fick sonen pappas slöja, dottern den slöja sonen brukat ha, och mannen tog min overall! (Den skar in både här och där så nu har han letat reda på farfars gamla slöja och trär ny ståltråd i hatten). Rymdfarare i farten

Work in progress

Anledningen till att det blev han i kuporna var att jag skulle gå och lägga mig en sväng, är sliten efter vårbruket och sena kvällar fortfarande, men jag blev så upp i varv när barnen skulle till bina, så jag sprang efter dem med kamera istället. Så rallydusch och iväg på släktträff hos svägerskan!

Idag har det varit så kallad planeringsdag, så dagis stängt. Vi tog semesterdag på Borås Djurpark. Åkte när jag gjort lagården runt halv tio, och kom hem strax innan sju.

När pappa var på zoo som fyraåring, vände han sig till sin pappa och sa ”Ta hem, bara en” när de tittade på zebrorna. Idag stannade lillhönan på Savannen, tittade och sa ”Fant, med hem!”

Katt! Klappa!!!

När vi insåg att klockan gått, det skulle bli sen middag hemma, i kombination med att barnen knappast skulle hålla sig vakna ut ur Borås (inte jag heller för den delen), blev den beslut om middag på Burger King och en halvtimme på Ica Maxi och lite torrvaror. Allt för att slå ihjäl sista stunden för att det skulle vara okej att barnen somnade för natten i bilen hem.

Drängarna skött sig, utfodrat djuren i eftermiddags, bundit kvigan som gnagt av sitt bindsle och klippt gräset!

Imorgon blir det väl tillbaka till allvaret igen. Nu kom min balvagn med sista lasset, klarar mig mer än väl med foder, men beställde det i vintras och nu får det väl ligga över till hösten. Klockan är halv nio, det är 23 grader i skuggan och jag har ett berg av Land-tidningar att gå igenom, sittandes på altanen. Kan lika gärna fortsätta semestern, arbetet ligger väl kvar imorgon också… Ska fördjupa mig i Frihandelsavtalet, skrivet i Land Lantbruk nr 21/2016, där det står om USA:s planer på att inta våra köttdiskar. För upplysning:

Sverige: ”Antibiotika i tillväxtstimulerande syfte är förbjudet sedan 1986. Sjuka djur får behandlas efter recept från veterinär. 16 procent av den antibiotika som säljs går till djur. Enligt den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har Sverige den lägsta förbrukningen av antibiotika till djur i EU.” ”Förbud mot obedövad slakt (typ skär av dem halsen utan att skjuta dem, min anm), förbud mot obedövad kastrering, max 8 timmars slakttransport.”

USA: ”Tillväxtstimulerande hormoner, antibiotika och betagonister är tillåtna och ges till en stor del av djuren.” ”Över 80 procent av den antibiotika som produceras i USA används till nötkreatur.” ”Antibiotikan köps utan recept i foderaffärer. Landet har stora problem med resistenta bakterier men på grund av att man inte vet hur olika substanser används i jordbruket har vetenskapen svårt att kartlägga exakta samband.” ”Obedövad slakt, obedövad kastering. Inga transportregler.” ”Regeringen räknar med att det tar 4-5 år innan konsumenter kan köpa produkter från klonade djur.”

Man kan ju bli mörkrädd för mindre! Sverige är det dyraste och krångligaste landet i världen att hålla djur i. Svensk kött är dyrare än något annat på marknaden. Sveriges bönder och svenskt kött och allmän djurhållning är också bäst i världen, för djurets, människans och klimatets skull! Tänk på det!