Först och främst vill jag meddela att jag har väldigt många, väldigt nära, både äldre och gamla, omkring mig. Dessutom har jag två familjemedlemmar med astma, så en luftvägsirriterande pålaga skulle inte gynna det minsta.

MEN! Jag ser detta med Corona som en ypperlig ögonöppnare för gemene man. Även om jag vill spy på det hela och anser att hysterin media underblåser är betydligt farligare än själva viruset. Det ger lite samma effekt som tändvätska på en dånande brasa. Borde inte göra någon större skillnad, om man inte vetat om det…

Jag hoppas detta är en ögonöppnare, inte bara för årliga nerskärningar inom, i synnerhet, vården, utan även för Sveriges krishantering. Sverige behöver inga bönder. Inga reserver. Ingen buffert. För vi har ju EU! Eller?!

Folk har panik. Hyllorna i butikerna gapar tomma. Av någon oförklarlig anledning verkar toapapper gå mest!?!! Jag har några hundra saker jag prioriterar före dasspapper! Mat tillexempel.

Handlarna bedyrar att det fortsätter komma in leveranser, om än kanske något fördröjda. Men vad händer om det inte gör det? Vad händer om detta lilla bitska virus som snurrar fortare och fortare världen över, gnager sig fast ännu hårdare kring både kropp och hysteri. Vad händer om gränserna även stängs för livsmedelstransporter? Vad händer om gränsen stängs för livsmedelstransporter ut från de länder där hälften av vår mat produceras?

Sug på den i några minuter. Inga fina ord om EU lär mätta magarna.

En vecka!

Så länge klarar Sverige att föda sin befolkning utan hjälp utifrån. TVÅ veckor, om man halverar sina portioner och väljer att gå riktigt hungrig en vecka kortare.

För varannan tugga vi svenskar äter kommer från utlandet. Tragiskt men sant. ”Mycket morotskaka” skrev en krönikör för evigheter sedan, med hänvisning till att Sverige är självförsörjande på socker, spannmål och morötter. Ingenting annat.

Detta ”tack vare” en politik som rustat för nedmontering av landsbygd och jordbruk under många, många år. Krångliga regler, hårda kontroller och dålig lönsamhet. Och så ett fokus på att importera billig mat från utlandet där varenda svensk bonde skulle sitta i fängelse eller sova under en gran sedan alla böter varit betalda, om hen skulle producera livsmedel på samma sätt som det importerade, som äts till femtio procent i vårt kära föregångsland Sverige.

Vad händer om hyllorna inte fylls på i mataffären? Vilka klarar sig längst? Jo – de som är vana att hantera kriser. Landsbygden och dess invånare. Låt mig behålla el och vatten, så klarar jag mig länge (de flesta har ju sett innehållet i vårt skafferi).

Och den nitiska delen av mig kan inte låta bli att undra hur mycket av detta som hamstras nu, som kommer att slängas när ”krisen” är över och man insåg att det nog inte var så farligt. Hur många kilo torrvaror och konserver kommer helt intakt att hivas bara för att ”de stått sen i våras” eller ”vet inte varför jag köpte så mycket mjöl, jag bakar ju aldrig”…

(Svenska) Bönder får ofta skyll för att förstöra planeten. Det ska inte ätas kött eller drickas mjölk och så vidare. Men det är ingen som förklarat för mig hur vi ska överleva annars. För utan djurens gödsel så växer det inte särskilt många år på åkrarna, även om man odlar baljväxter (kvävebindande grödor). Utan gödsel mår kanske miljön bättre en liten stund, men en urlakad, näringsfattig jord kräver enorma ytor till lite avkastning. Uselt för klimatet.

Utan alla sorters betesdjur växer våra vackra Astrid Lindgren-sommarängar igen. Och utan ängarna rasar mångfalden. Utan mångfald bland växterna försvinner pollinatörerna som redan är på god väg att decimeras. Och utan insekter som humlor, bin, myror och fjärilar med flera blir det ingen frukt att skörda. Uselt för både miljö och klimat. Och uselt för de som bor på planeten.

Svenska bönder, med några av världens hårdaste krav på sig, beskylls av aktivister för att vanvårda sina djur och aktivt jobba med att släppa ut så mycket växthusgaser som möjligt. Hur kan kossan (som ses som största bov), ha varit domesticerad i tolv tusen år utan problem, nu ha blivit så himla aggressiv mot planeten de senaste femtio åren?

Förklara igen, hur alla värden i atmosfären stack i höjden av positiv effekt när Kina stängde ner sina fabriker under en månad tack vare/på grund av Coronaviruset?! Var de svenska idisslarna så sluga att de höll igen sina utsläpp i ett försök att rentvå sig? Tja, jag har nämnt det innan, de är ena luriga jäklar.  

Om det är en panik i samhället NU, föreställ er hur det blir när hyllorna slutar fyllas på… Det är kontentan av den avvecklade landbygden, de icke lönsamma jordbruken och bondeföraktet. Och resultatet av en extremt farligt låg självförsörjningsgrad.

Dessutom undrar jag hur lantbrukare kan beskyllas för att medvetet skada planeten – det är ju vi som blir de första att drabbas. Vad gör det om man sitter i stan och gnäller för att det regnar två årsnederbörder på två månader, där den ena är under semestern?! Eller när man njuter av att kunna ligga på stranden hundra dagar i sträck i stekande sol?! – Det är då bondens livsverk försvinner. Det är där förutsättningarna för fortsatt överlevnad sätts. När varenda tillstymmelse till gröda bränns ner eller markerna står under vatten. Hur kan geneme man tro att det är något lantbrukare eftersträvar?!

Jag är stolt svensk bonde, med mål att producera bra mat till de som vill ha den. Och jag är svensk köttätare, för miljön och klimatets skull. Och jag hoppas att detta inses även av både vanligt folk och politiker, att vi behöver värna det inhemska, oavsett vad det är. För vi är inte så skyddade som vi vill tro.

Ett lite för långt inlägg med tankar så här i kristider. Fundera och återkoppla gärna.