Men visst är det lite intressant ändå!? Att vi under många ÅR har matats med nyheterna över jordbrukets alla utsläpp av klimatskadliga gaser. Och jisses, vilken katastrof det är med jordbruk, för att inte tala om djurhållning.

Kossor! Värre än Hin Håle själv!!

Så kommer det en bacill som slår ut större delen av världen till nåt konstigt pausläge. Folk slutar flyga, ingen pendlar längre till jobbet och industrierna bommar igen. I MARS-APRIL!! Då korna ska mjölkas. Då korna och fåren får ungar. Då vårbruket drar igång. Då varenda lantbruk gasar på till max. PRECIS SOM VANLIGT! Och alla klimatskadligt mätbara värden världen över minskar.

Luftkvaliteten i världens stora städer har blivit den bästa på trettio år. Himalayas toppar syns från marknivå.

Jordbruket världen över tar ingen paus. Det tuffar på precis som vanligt. Varken mer eller mindre. Ska det finnas mat på bordet behövs det. Marken ska brukas, fröna sås och åkrarna optimeras med gödning lagom för att lika mycket ska tas upp av grödan och minimera kväveläckaget.

Det spelar väl heller ingen roll om man är lite hängig. Eller riktigt hängig. Ut till djuren bara! Under mina uruselt mående-dagar hade jag bara lite över sex tusen steg på mätaren. (Insåg att om jag ”haft ett jobb” hade jag inte fått arbeta många dagar i vår!)

Världen blir en renare plats. Trots att lantbrukarna plöjer sina fält, gödslar sina marker och utfodrar sina djur. Hur är detta möjligt, då vi i decennier matats med information om jordbrukets (enbart?!) negativa klimatpåverkan…?! Kan det månne vara så att Svarte Petter är felaktigt utpekad? Plötsligt är ju allt uppenbart svart på vitt. Man KAN äta svenskt kött med gott samvete. Eller så är det de där luriga korna som lagrar sin metangas på annan plats så länge… Jag nyttjar hashtaggen på sociala medier, kan göra det även här; #farmingasusual

————————————————————————————————-

Det blev påsk och den försvann. Insåg att påskdagen var årsdagen – hela T O L V (!!!) år sedan jag gjorde första arbetsdagen på gården här, utan att veta att den stigen skulle följas ett bra tag framöver!

”Sjuka” barn, sjuk make och livet behövde tuffa på ändå. Vem bryr sig om hur jag mår? Bonde OCH Mamma. Tough shit liksom.

Vårbruket är igång med en färdig plöjning, där hälften av marken stod under vatten för sex veckor sedan… Gödseltunnan rullar för fullt och det var riktig kris i brunnen ett tag, men det klarade sig på håret. Även utan ytspänning! Harven kopplades på idag och äntligen verkar det komma en omgång kalvar till. Flickorna fick varsin kalv med dryga dygnet emellan.

Vi har fortsatt vår utforskning på hemmaplan. Vi bor högt och likväl tar vi oss alltid uppåt…!? Tittat på blåsippor och utsikt. Blivit totalt blåsta på toppen och fikat nerkrupna i en mossig slänt i skydd från vinden. Gått en promenad och insåg plötsligt att vi var drygt tre kilometer hemifrån, skulle hem också (och femtio meter uppåt) – med en treåring i handen. Det gick jättebra, fick muta lite med den väntande middagen och fredagsmyset. Hade aldrig funkat om pappan varit med, men han låg nerbäddad hemma hela påskhelgen.

Stötte på två snokar när vi var i skogen bakom lagården och samlade ihop förrymd plast.

”Mamma, kom och kolla! Det växer skithäftiga lila blommor som på ett litet träd, och så ser det ut som på en ananas upptill!”

”Vi har krigsmålat oss!” och lillasysters kommentar?!: ”Kolla, pappa. Döllen e fitig!” (Och så vitt jag vet är den det än…)

Drängaservice!

Vardagen är igång. I sedvanligt kaos och måsten. Tiden är en ständig fiende, men till nyår är vi ikapp oavsett om det stämmer eller ej. Tills dess kör vi på som stolta lantbrukare. Producerar högkvalitativ mat till landets invånare. Precis som vanligt. #farmingasusual

Det är nog bara att inse att favvo-byxorna håller på att ge sig totalt.🙁

Ungefär tre månader sedan jag klämde mig. En månad till så är det ett minne blott.

Tyckte Corona var en piska god som någon. Sammanställt rutiner, tips&trix, helhetsbilden och lite annat. Äntligen. Och JAY – idag kom den första försökskaninen för att se om någon utomstående ”okunnig” fattade vad jag skrivit. – Jag vet ju precis hur jag menar!

God natt och må vinden snart lugna sig!