Det har visat sig att en manlig pedagog på en förskola nånstans i Sverige är dömd pedofil.

Vi kan väl alla vara överens om att detta inte är okej och definitivt för jävligt. Kan vi vara lika överens om att INTE alla män som arbetar inom barnomsorg är pedofiler?

Det har kommit fram att en läkare medvetet opererar in strupar på människor som har ihjäl dem.

Vi kan väl alla vara lika överens om att detta inte är ok och för jävligt? Vi kanske även här kan enas om att vi fortfarande känner oss trygga (i den mån man känner sig trygg) när en kirurg ska öppna upp en?!

Det rapporteras om en högt uppsatt chef för en ”god organisation” som ertappas med att stoppa stora summor i egen ficka av det givmilda folkets gåvor. Är det okej? NEJ. Missköter alla höga chefer sig så? NEJ!

Så kommer man till svenskt lantbruk. Det snurrar ut bilder på kor som står med gödsel upp till magen. Är detta ok? NEJ. Är detta norm för alla lantbruk?! JAAAAA!! Självklart. Medias bild och vinkling är lag!

I veckan sändes en dokumentär från ett slakteri. Det ÄR för jävligt det de gör, det är oförsvarbart alla dagar i veckan, varenda minut. Gör alla slakterier så? JAAA!! Självklart. Medias bild och vinkling är lag.

Det som är för jävligt på riktigt, är att det är just detta som gemene man tror ÄR svenskt lantbruk.

Jag är helt övertygad om att svenska konsumenter med gott samvete kan känna sig trygga hela vägen från jord till bord.

Vi kan ju ärligt säga att över nittionio av hundra svenska bönder håller på med djur, natur och lantbruk på grund av ett genuint intresse för god omsorg. Det är då sannerligen inte på grund av god lönsamhet! En lönsamhet och ett förtroende som dalar ännu en gång då några anser sig ha rätten att få smutskasta en hel bransch rakt av.

Lika ärligt kan ju sägas att vi alla någon gång tappar humör och fattning efter en lång dag och sopar till ett bråkande djur. Eller den gången en ungtjur plötsligt får för sig att mäta sina krafter mot en. Då drämmer man till rejält först och frågar sen, tro mig. Gör dessa episoder en till en sämre bonde? Som istället för att sätta en tjur på plats snällt låter honom stånga ihjäl skötaren, eftersom vi, ojdå, inte är lika tåliga som en jämnstor tjurkompis?! Kanske, men först som sist är vi bara människor, vi också. Men med väldigt mycket högre krav och press på oss än de flesta andra.

Krav för att uppfylla alla de regler som alla myndigheter sätter på oss från alla håll. Krav att leva upp till för att kunna stå rakryggad när kontrollanterna kommer på inspektion. Krav på att slå knut på plånboken ännu lite till, för att kunna sköta om våra djur efter bästa förmåga. Även ett år det har varit torka, foderbristen leder till hälften så mycket foder och dubbelt så mycket djur, då de djur som skulle säljas plötsligt hamnar i en femton veckor lång kö.

Det är inte djuren som får lida för det! Snarare bondens familj, dess minimerade ekonomi då privatkontot tömts åt djuren, och inte minst bonden själv. Både ekonomiskt, fysiskt och psykiskt då otillräckligheten är större än nånsin då.

Man kan ju också påpeka att aga är något som skrämmer. Kor, får och grisar är flyktdjur, de flyr hellre än illa fäktar. Hur djuren beter sig kring sin bonde är ett tydligt bevis på hur de upplever situationen. De skulle aldrig samlas kring sin skötare om de var rädda!

Sen finns det idioter, givetvis (både bland folk och fä!). Såna som aldrig någonsin skulle fått sätta sin fot i en djurhage. Det finns även idioter som aldrig skulle få ha hund. Hästtränare som aldrig skulle få hantera en häst och föräldrar som absolut inte skulle få lov att ha barn. Tyvärr förekommer det oacceptabla företeelser i alla kategorier.  

Jag försvarar ingenting av det, tro inte det! Skillnaden är dock att ”såna saker” ses som ett undantag. Men när det kommer till animalisk livsmedelsproduktion är idioterna tydligen regel.

Så medan vi ställer oss frågan HUR det kan gå till som i dokumentären på ett slakteri 2021, kanske vi snart även ska ställa oss frågan HUR länge vi förväntar oss att ha djurbönder i Sverige. En konstant smutskastad bransch där alla dras över en kant, med idioter och vanvårdare som lägger ribban. Ständigt påhoppade, ständigt ifrågasatta och alla är överens om att vem som helst skulle vara mångdubbelt bättre skötare för djuren, än just bonden. En som lever i ständig skräck för att drabbas av inbrott av aktivister som garanterat ska vinkla just vad som helst till något negativt. Befogat eller ej.

När det är funderat på detta en stund kan vi ta en tredje och fjärde fråga: Hur ska vi få gödsel för att kunna vårda jorden för en hög och god avkastning? För jo, faktum är att baljväxterna inte orkar binda så mycket som behövs! Och utan gödsel utarmas jorden, ger sämre skördar och bidrar till än mer ohälsa för vår planet. Och hur ska vi kunna få njuta av en välskött sommaräng, med fauna högre än en regnskog per kvadratmeter, livsviktiga pollinatörer, bidra till kolbindning och därmed klimatmålen, utan våra högt värderade betesdjur?

De flesta av oss, bönder, transportörer och slakterier, sliter hårt med att följa gällande lagar och regler. Ständigt granskande under lupp och med strävan om att alltid bli lite bättre. Sen förekommer det ju som sagt tyvärr nåt hål i maskan och någon skit lyckas passera. Men det är inte detta som är regeln, utan det väldigt undantagna undantaget. Även i lantbruksbranschen!