… Det sa väl mest *poff* om dem också…

Bilrutan en dag

Orken ligger långt under bottennivåer, det är inget kul men bara att acceptera läget och agera där efter.

Jag vet knappt inte vad jag gjort, mer än släckt en jäkla massa bränder som uppstått över allt.

Ganska tacksamt att veta att denna oljesträng fanns där när jag kom med den låga Toyotan! Jag såg precis var det slagit sönder oljetråget, på väg ut till större vägen, och det var för övrigt samma ställe jag var rädd att mitt oljetråg rök när jag tappade hjulhusklädseln på exakt samma ställe… Så går det när man trotsar skyltar (eller anser sig vara behörig trafik…!)

Skabberödjan!? Det stämmer hyfsat med den angivna längden och riktningen i böckerna.

Jag tassade ut en dag för att parkera på en vändplan, kan vi kalla det, där en annan bil svängde in före mig. Det visade sig vara en ägare till ett stående torp, och jag fick mig en privatvisning av Soldat Flinks bostad, troligen uppförd sent 1700-tal. Förrådsbyggnad nu, men där skulle jag kunnat botanisera länge om tiden funnits. Oj vad många gamla prylar, för att inte tala om den helt fantastiska bredden på golvplankorna!

Vidare gicks det mot dagens mål, jag hittade den där jordkällaren som är ”så lätt att hitta” (och det var den när man kom från rätt håll!). Jag ringde sedan ner en markägare för att visa var backstugan legat, den han visste plats på. Vi hittade den inte då, MEN tidigare idag fick jag faktiskt meddelande från honom om placeringen han nu funnit. Det är Så Kul att det engagerar.

En rote i socknen, den sista, är väldigt ospecad, så där har jag lite svårt att leta, känner jag. Ett omärkt ställe är funnet, och jag söker (passivt) kontakter för att få bekräftat mina misstankar. Jag får väl placera ena foten i rotegränsen och gå ett varv för att se vad jag hittar! Någon måste ju veta nåt sen, tänker jag.

En dag ska jag sätta mig och leta reda på bilder på denna stugan som jag tog för 10-12 år sedan… Då var det en söt liten stuga om än med eftersatt underhåll…

Vintern överrumplade med fruset vatten och trasig värmeslinga. Efter flera dagars strul förbarmade rörmokaren sig och ryckte ut för att fixa ordentligt.

Hur många kossor rymmer ett badkar?

Fullspruta i lagården x2 är åtgärdat. I ena fallet en ny vattennippel och i det andra fallet krävdes en större operation då stolpen där vattenkoppen sitter ätits upp och allt var knäckt.

Finn ett fel… 02:an var säsongens första frivilligstädare av lagården. Det tog 15 dagar innan hon upptäckte att halsbandet satt för löst…

De små barnen fick inte så mycket uppmärksamhet som de borde fått vid sin Luciasång, då sonen kraschade från en lekställning och slog upp ett rejält jack i hakan. Ett jack som slutade på akuten och nål och tråd. Så har vi provat det också.

Vår årliga ”jultur” till Skåne höll på att gå i stöpet då vikarien troligen fått en väldigt smittsam sjukdom på sina egna djur. Så visade sig inte vara fallet i efterhand, men en annan stackare kastades snabbt in på inskolning och skötte det med bravur.

Både gubbe, käringa o katta mötte oss efter en resa som tog 2 timmar längre tid än normalt på grund av uruselt väglag. Men fram kom vi.

Det har varit svinigt kallt, antingen på termometern eller i luften med vind, fukt och elände. Men också otroligt vackert!

Rimfrost ger Hereford än mer karakteristisk vit rand på nacken!

Julen både kom och försvann, i precis vanlig ordning. Och precis som alla andra år är den bästa stunden på hela året när man kan krypa ner i sängen på julafton och nöjt veta att det är minst 364 dagar till nästa drabbning.

Dags att lämna över önskelistorna.

En unge försvann över grannens hygge!

Selma uppskattade också när lugnet la sig. Då fick hon chansen att vara med.

Då det blåste lite kyligt från sjön, tog vi oss friheten att låna den lilla stugan som lunchplats innan fortsatte vidare och åkte pulka.

Dagarna före jul rasade ett lager på spannmålskrossen. Fick ryktesvägen höra om en till salu, så det blev till att trycka tillbaka yrsel och illamående, och dra på masken i måndags, efter den alldeles för intensiva annandagen, och åka och hämta. Men det fick vänta tills dagen efter innan vi lastade in.

Nästan måttanpassat för traktorn…

Var inte så bra sparkföre som vi trott och önskat.

Passade på att städa ur kylen innan jul. Uppenbart gillar vi choklad. Och lika uppenbart köps det hem betydligt mer än det äts!

Det var otroligt tung snö på träden i onsdags, med mildvädret, men undertill var det barrigt.

I dags dato har vintern tyvärr försvunnit till förmån för lervälling, duggregn och gråväder.

Tjockt igår… Jag tog mig en tur norrut med tanke att runda gölen och sedan sjön, men något (troligen jag) gick fel, så hamnade lite tokigt. Inte ledsen för det, men det gällde att ha koll på fötterna då jag från ena steget till ett annat stod inför stup på tiotalet meter… Spännande värre i dimman. Kom dock ut ungefär där jag tänkt, förutom ett antal hundra meter fel då. Detta efter att jag fått ett lyckorus för en potentiell jordkällare mitt ute i ingenstans, som visade sig vara ett naturens mästerverk!

Ber om ursäkt för bilden, det stökade med ljuset i grå skymning.

Sjön på vänster hand, precis som tänkt! Fel ände att börja med det dock. Rundade sjön gjorde jag, men med en rätt rejält vid cirkel! Revansch en annan gång.

Fler än jag som traskat runt i leran på grusvägen. Inte avtryck från gråben dock, som rört sig synligt i området.

Hittade en Bibel hos Mormor och Morfar, en som skulle avyttras. Komiskt nog härstammar den från ett ställe dit vi snart ska gå, i grannsocknen, och bibeln tänker jag överlämna till ättlingarna vid tillfälle.

Jag ska försöka samla ihop mig och skallen hyfsat för att sammanställa året som gått, i sedvanlig ordning. Först ska jag dock satsa på en lugn natt med katterna.

Hoppas ni alla har det bra, om någon orkat vänta tills nu på uppdatering.

Önskar er alla En God Fortsättning.