Blog Image

En ung bondes vardag

På tredje dagen uppstånden igen… och iväg

Uncategorised Posted on tis, maj 24, 2022 22:45:15

Behövdes inget extra gym när leveransen var inburen, följt av en baklängeskalvning på en kviga…

Jag har en vision om att kunna driva större delen av en by på samma aggregat. Därför började det äntligen bli dags att dra kabel i mina rör och slangar. Både de vi själva grävt ner, och de vi ”fjäskade” oss till vid fibergrävningen 2019… (Tänk vad tiden går…)

Sen var det stängsel då. Målsättningen var så mycket djur ute som det bara gick under veckan. Förfallet började på tisdagen när den första i familjen från ingenstans fick 40 graders feber. Istället började det handla om att underhålla de djur som var ute med mat. Det växer liksom fortfarande ingenting i torkan…! Ändå är diket för mjukt, och i brist på bro fick det bli väg-vandring några hundra meter för djuren.

Lagom arbetsträning att plantera dahliaknölarna jag fick. Lite sol på nosen och friskt luft gör alltid susen.

Fick för mig att räkna ut antal millimeter regn för förra året och i år… Då körde vi ingen gödsel för att åkrarna stod under vatten. I år körde vi ingen för att gödseln bränner sönder vallarna utan regn …

På fredagsnatten drog nästa unge igång, under lördagen vi andra. Lättare att säga vad vi INTE haft än vad vi faktiskt drog på oss. Den ende som klarade magen rök istället på en gruvlig slemhosta och snorighet. En kamp att bara kravla sig ut till lagården. Storprojekt att vända sig i sängen pga muskel och ledvärk. Tror jag sov 32 av 48 timmar förra helgen. Stora flickan var i stort sett helt okontaktbar på två dygn – obehagligt det där…

Är ingen läkare, men då jag senaste en och en halv vecka gått i ett töcken som innefattar svindelkänslor, och den där känslan av att ha stått på en rejält gungig båt och sedan kommer i land – när man inte vet om marken eller en själv gungar… Exakt samma effekt efter sjukan som i fjorton dagar efter covid-vaccinspruta ett, två och tre… Jag har mina misstankar…

Lagom till jag kravlat mig upp kom nästa boom med kalvningar (två på en dag alltså). Djur kördes ut och en annan grupp var tacksamt flyttade av goda vänner när vi kurade som bäst under täcket.

En – tyvärr – ganska vanlig bild hos oss. En tar middag – en tar lagård. Snart…

Slarvade bort djuren på ett bete men hittade istället en raserad jordkällare… Fokus brukar ligga på stängsel när jag går där, men att jag lyckats missa den åtskilliga gånger under sex år…

Körde ut lite salt och mineraler en dag. Ena gruppen klämde en 20 kg-spann på fyra dagar, så nog var det poppis!

Med hela familjen konvalescent och ingen vidare chans att kunna smita undan någonstans gjorde jag som så många andra (kvinnor – förlåt fördom) och tröstshoppade lite. Strulat med att få hem den bokade tjuren från Värmland – samma ställe som där jag köpte förra året – och så fick jag ett tips om en annons. Min tröstshopping resulterade i Abraham, en kille jag fick hem på två dagar med lite kontakttrådar, ett lugn som redan gett mig hjärtstopp flera gånger och lösningen på minst ett av mina problem. Antingen en kille till småflickorna, eller en till min grupp utan tjur på grund av mitt feltänk.

Kom ut i lagården. Han ligger i boxen, platt på sidan. Fyra ben rakt utsträckta, magen lagom uppblåst, mulen fastkilad med öppen mun under boxväggen, tungan hängandes ut och en smal strimma ögonvita syntes… Pratade, skramlade… När jag på riktigt gick fram till honom, mer eller mindre trampade till rejält på honom, snarkade han till, drog in tungan och plirade med ett öga på mig innan han rullade upp till ”normal” ställning…

Hallmattan var skitig innan, blev inte bättre av ett sjukt barn… Efter ett par dygn i ett övergivet ko-badkar gjorde det susen med såpa och hetvattentvätten. Längesen det var så klara färgen på mattan.

Tur i oturen, trots allt, att vi blev sjuka när vi blev. Det var inte mitt i kalvningsboomen, och kidnappningsresan maken fick av systern gick av stapeln i helgen. Bokad sedan november… Upp till schlätta, bison- och älgpark och en minst sagt unik stuga i form av en bisontjur och stubbe.

”En blandning mellan vilda västern och hobbit…” Man fick allt huka sig. Och att vi var nio pers som klarade oss utan stukade fötter, jack i pannan eller blåtiror var nog mer tur än skicklighet!

På hemväg tog vi en tur till Gudhems klosterruin, innan familjerna delade på oss och vi stannade till vid Ryfors bruk för en titt och promenad.

HEMMAAAAA! sa katterna.

Än en gång ett privilegium att kunna lämna gården utan större ågren eller ångest. Veta att oavsett vad som händer så löser vikarien det. Mer djur inne än jag tänkt pga sjukan. I gengäld så många färre som skulle kunna rymma. Och givetvis passade sista kossan på att kalva den där natten vi var borta också. Det gick bra det med! Säsongen som gått är tveklöst den bästa någonsin. En relativt lätt baklängeskalv, en riktigt knölig kalvning – som vi dock klarade på egen hand, och så den där lilla kvigan som aldrig var riktigt pigg, höll på att sparkas ihjäl av sin mamma och sedan drog på sig en rejäl diarré hon inte klarade. Samtidigt som tre (!) tvillingpar klarat sig. Lär knappast kunna räkna med nåt liknande på väldigt länge…

Ligger tio dagar back i planeringen, men igår flyttades en del av jordgubbarna, som för övrigt blommar för fullt!??, potatisen kom i backen och drängen körde klart gödseln.

Idag åkte slakten, OCH säljaren körde ner min tjur (”för annars kanske du inte vågar ringa och köpa fler av mig!”) Är han villig att ligga nästan elva timmar på vägen med en hästtransport så är det minsta jag kan göra att bjuda på mat! Men så kom även Rippe då. Nu ska vi bekanta oss ett par dagar innan de båda herrarna ska få ut och jobba.

Vidare i veckan önskar jag ett besked på om man ska lyssna på hjärta eller hjärna. Livet är enklare när dessa båda är överens…



Med knappa timmens marginal

Uncategorised Posted on tis, maj 10, 2022 21:40:39

Jag brukar gå i skogarna och leta murstockar, men på betet hittade jag en myrstock!

Maken kopplade strömmen på ett ställe och klagade på dålig rundgång… Jag kunde ju inte annat än att fråga om han drev med mig…

Den senaste veckan har vi gjort ett riktigt ryck med vårbruket. Gödseltunnan hämtades från vinterförvaring, plöjena fick sig en skvätt som harvades igen och såmaskinen kopplades på. Lördagen spenderades med denna och jag fick nästan allt klart. Kom givetvis inte iväg som jag tänkt, och givetvis var det inte så ”bara” att koppla på den. Tänk om det vore enkelt en gång liksom.

Omröraren till brunnen hamnade äntligen på sin nya plats. Det tog ett år, och bra blir det, med den ur vägen!

Fanns lite sten även denna harvning…

Under bråda dagar får man vara extra tacksam för femåringens – nästan – egenbakta och egenpaketerade ”Silverkaka”.

Dessutom skulle jag fylla maskinen med gammalt utsäde, och de tunnorna var tunga. Riktigt tunga. Och eftersom 2,5 tunna fyllde maskinen som rymmer 300kg, så var det inte bara jag som var klen… Kämpade ett tag och lastade det sedan med mig i skopan så jag fick hjälp sen. Blev nästan lycklig när det var dags för årets utsäde och kunde lasta med snabeln!

Maken och barnen var på marknad och köpte kokostoppar. Stora flickan kom sedan på cykel med var sin till mig och drängen. Han var en bra bit bort från mig, så denna leverans bör gett henne närmre milen i benen!

Det må låta löjligt i andras öron, men i detta småbrukslandskap jag verkar i har jag en bra bit över hundra skiften – där det näst största är tre hektar, och det största är detta, på fyra hektar. Och i sammanhanget är fyra hektar…Skitstort! Det tar liksom aldrig slut!

Eftersom det var fullrus på så mycket annat just denna dag, så passade även två kvigor på att kalva. Inte den jag trott på i två veckors tid, men ändå. Skönt att det händer Något!

Natta barn och så några andningshål vid sjön i brist på skog.

Igår satsade vi på att få av såmaskinen och få på konstgödselspridaren.

Eller, det var tanken… Drängen skulle köra undan skopan med sten när det small i en slang, trycket föll och lastaren lika så. Vilken jäkla tur att det hände hemma på lagårdsbacken och inte någon annanstans med saker upplastade… (Typ som när maken körde hem på landsvägen kvällen innan med ringvälten hängandes i pallgafflarna…) Backa undan skiten från körvägen bara och fokus på det vi skulle göra.

Visade sig vara minst lika mycket bök att få av såmaskinseländet som att få på den – hopplöst när den ena maskinen är för stor och den andra för liten… – men till sist så fick jag premiärköra spridaren jag köpte i höstas. Det gick som tåget och vi skulle återvända till föräldragården för att sprida det sista när det plötsligt small till och spridaren stöp i backen. H-vete! Tack och lov – kanske – var oljegruset som legat i knappa tre veckor mjukt att landa i. Bulten som håller uppe hela hydrauliken hade rykt av, rostig inuti, så väldigt skumt alltihop. Fick ringa på maken som kom hemifrån med nån ersättningsbult, och på drängen som kört i förväg med servicevagnen.

Mången tack för alla leder så inget verkar knäckt, och jag tror att det kan varit max 2 dl gödning som flög ur i smällen. Sen tog det ju några meter att få stopp på det hela.

Ska man ha otur är det lika bra med lite tur också. En kilometer senare hade jag stått ute på länsvägen i rusningstrafik, förhoppningsvis inte tvärs över vägen. Och jag fick även påpekat att spridaren lika gärna kunde rasat ner av vikten vid en fyllning, med mig ståendes jämte…

Nåväl, hängsle och livrem så kom vi iväg och körde det sista.

Krävdes en stunds ”uppstanning” igår också.

En högfebrig son har hållit sig i soffan idag, och jag tog drängen med mig för att ringvältra den sista sådden. Och plocka sten i sandstormen. Stora skopan satt ju fast på andra traktorn så fick hålla till godo med den lilla och den blev full två gånger om på det där hektaret.

Hem igen och skickade drängen till tassamarkerna för nya lastarslangar, och mig själv till stängsel. Femtio minuter efter avslutad bultning började det stänka. Vilken lättnad. Ännu ingen mängd att tala om, men sånt där riktigt, riktigt blött regn som mjukar upp den hårda och torra marken. Sådden är undan, gödningen är undan. Nu hoppas vi drängen hinner undan med gödseltunnan innan gräset exploderar och själv ska jag försöka hinna undan med stängsel och börja tömma lagården.



Nu bekossar vi bygden igen!

Uncategorised Posted on tis, maj 03, 2022 21:43:02

Jag fick hem ett lass spannmål som beställt, tog en dag och skruvade in det. Ett hemskt jobb, men skönt att ha det bakom sig. Tur man är smidig med när man ska ut från en slät kärra. Upp med fötterna och så resten efter.

Kossans sista penicillindos krävde fyra stick och tre kanyler… Är inte det friskhetstecken om något…?!

Så. En skamfläck mindre utan skada på någon som råkade vara i närheten…

…Och ett rejält lager 0-90 vid vattenkoppen där så mycket nyss varit uppgrävt.

Nog tänkte vi att vägen skulle ”rätas ut lite” med den nya sträckningen… Men att det skulle göra SÅ mycket!??!!? Det var otroligt så mycket det svängde höger helt plötsligt! Och så himmelens naturlig den nya sträckan är.

Jag hade inte särskilt brått att flytta trehjulingen från parkeringsplatsen. Gör inget att folk påminns lite…. Hon hade för övrigt inte så brått att flytta sig heller.

Jag tog drängen med mig ett par dagar, och kollade över de permanenta stängslena. Skitkul – eller inte – då vi på två dagar bytte ut ungefär 160 trästolp. M¨ånga av dem inte mer än en handfull år gamla… (Tack och lov för att de flesta går att trycka med skopa!) Nu har jag några dagar att skruva i isolatorer i dem, och hänga tillbaka trådarna. Några synder som drängen lämnat efter sig (sätter en stolpe jämte o binder fast den gamla i…) och så hoppas vi att dyerna ger f*n i att suga ner dem…

En bygderesa gav ett glatt ved-intryck (eller uttryck)

Spenderade en natt med att kalva en kviga, fick ett lyckorus när svalan plötsligt dök upp och fick fundera en stund på det där med att titta bakåt i spegeln… Var skall man hålla fokus? Mot en ljusare framtid än en mörkare dåtid?

I helgen som gick gjorde vi ett rekordtidigt tjursläpp, för att vara på denna gården. Fyra grupper kor och kalvar sorterades upp för att köras ut på bygden med tjur. Och trots otaliga staplar, bilder och lappar med planering har jag lyckats portionera ut sex grupper med tjurar. På FEM tjurar… Vilken bedrift! Men men, får flytta den ena tjuren efter halva tiden. Den grupp som blivit utan tjur har ju inte ens kalvat än, så det är ingen panik så. Då börjar jag mer känna lite olust över tjuren i Värmland som inte kommit hem än!

Står nu i valet och kvalet på om fokus ska ligga på stängsel – till beten som ännu inte växer i torkan som råder – eller vårbruket. När det väl börjar regna lär det ju inte sluta, och då vore det bra om fröna ligger i backen.

109 kilo mot 39 kilo…

Lite väl mycket på gång det sista, så tog oss en ledig söndag i skogen med familjen, och tog revansch på vatten. Lunch på spritkök då det sannerligen inte är läge att elda ute, sen hittades offerkällan/pengakällan, pölen i berget visades för familjen och på grannstället satt släkten så vi fick oss en rundvandring.

Ursprungsplanen låg väl lite i att flytta bilen en kort bit sen, ta oss upp på berget och eftermiddagsfika där, men när rundan visat sig ligga på sex kilometer var det trötta små ben, och sen klocka, så vi svängde inom hembygdsparken för fika där istället, och passade även på att leta reda på källan där.

Blev ett väldigt liv plötsligt, och undra på det, med så mycket gäss!

Årets första rabarber! Fick ju bli en rabarberkaka givetvis! Den godaste på hela året!

Idag blev det tidig morgon i lagården. Nästan tre timmar tidigare än en vanlig vardag. Kossorna var trötta, och de nuvarande fyra kalvarna undrade varför de skulle in och äta mitt i natten…

In för en dusch innan barnen väcktes. Har inte sett några nya utbrott av ringorm på ett tag, men för några veckor sedan drog den som en löpeld genom ungdjuren, och jag vill inte ta några risker med att få med mig några sporer, så rena kläder på och iväg på jobb. Smitta även i den ladugården som jag inte vill ha med mig hem, så lånade kläder från topp till tå, innersta skalet av efteråt och allt i tvättmaskin när jag kom hem.

Dräktighetsundersökning på dagens schema, och någon behöver pensionera sin tjur! Lunch och en liten tur upp till ett torpställe som ville visas. Kan konstatera två saker; Våra torplyckor häromkring är flugskit, och Vi har inte en enda sten här uppe, mot trakterna kring Getaryggarna! Och jag som tyckte att Laxabo och Hallabo har rejäla stengärdesgårdar…

Syns inte, men precis hela området är omgärdat av stenmur, lika hög som mig bitvis och fullt körbar bredd, för dagens traktorer, mestadels—

Nu är det sommar – smultronen blommar! Och jag tror det krävs några vändor för att få med sig femton liter vatten!

Nu lockar sängen. Varit en stökig natt och kort, med fullt oroligt fokus på att INTE försova mig… God natt

Selma återvände för ett par nätter, och då blev det fullt i sängen!