Blog Image

En ung bondes vardag

Välduschad, och detta torprännande…

Uncategorised Posted on sön, juli 19, 2020 23:18:45

Fick ett gäng rabarber av en vän, så fick koka upp den! (”Mamma! Har ni pimplat nåt vin sen förra sommaren? Jag behöver flaskor!”)

Det var en dag med dåligt fly igår. Började med djurvaktande hos Jirka och tvingades fånga in en höna för att avsluta lidandet på denne. Sen var det målning av andra gården och det flöt liksom inte på alls. Tidsplanen höll inte det minsta. Och så var det bara då att slänga bort penseln och hoppa i traktorn för några timmars pressning.

Denna gaveln skulle ju varit grundad! Även om vi hade hunnit med jäklig vilja och speed, var det alldeles för varmt när solen kom fram för att stanna.

Pressning med planerad körning på mossmarkerna… Sänkte inte ekipaget, men spårade rätt rejält på ena åkern då ena halva av pressen bröt igenom. Mycket stillastående för att invänta plastaren och försöka minimera barlasten innan surhålorna skulle beträdas. Två gånger körde jag stopp i maskinen, onödigt och tidskrävande.

Fick bara för ett par dagar sedan veta varför det är en bil på datorn till pressen – när servicebilen ska komma förstås!!!;)

Framåt halv nio insåg jag att lunchen vid halv två var längesedan, dieseln riskerade bli knaper, och plasten var slut. Så det blev ett samtal till servicebilen. När jag ätit klart var traktorn tankad med ett par dunkar och plastmagasinen påfyllda. Bara att fortsätta köra och knapra efterrätt.

(Och nä, jag fick ingen full bigpack!)

Kändes som en lite obehaglig rökpelare där borta…

Lite innan halv tolv hade jag ekipaget inbackat och möttes av en fin syn här hemma:

Idag gav jag mig ut på torpjakt igen. Hittade ingen skylt, men ganska nära GPS:ens önskan något som mycket väl kan vara en raserad spismur och huggen hörnsten. Det får vara tillräckligt nära för nu, med örnbräken lika höga som mig och björksly på några meter. Är SÅ tacksam att jag inte hade några barn med mig idag! När jag ändå var på hållet tog jag två torp till.

Nja… Här nånstans då… Tio meters felmarginal hit eller dit är ju inte så mycket. Ibland!

Potentiell murstock

Hööga bräken. Får göra ett nytt besök en sen höst eller tidig vår när lövet är borta.

Jaha. Precis här ska ett torp ha legat. Det märkte jag inte vid plöjningen 2018. Däremot vill jag minnas att skylten stod ungefär där, på andra sidan vägen och diket förr om åren.

Och så hälsa på grannen också.

Jag är tillräckligt införstådd med att man varken kan, bör eller ska spara och bevara allt. Men det är tyvärr bara några få år sedan som framförallt skogsbolagen fick på örat för att de var oaktsamma vid gamla rester och fornlämningar. Mycket har alltså både ha förstörts och körts sönder under tidens gång. (Vet ett ställe där skogsmaskiner kört rakt över en gammal smedja med totalt raserad grund som resultat…- Tråkigt). Torpen långt ute i skogarna har fått åkrarna igenplanterade, och torpen närmre gårdarna har täckdikats och odlats upp mer för att passa det moderna jordbruket (i många fall på 60- och 70-talen – min vilda spekulation – då traktorerna på fullt allvar trängde in i var bondes lada). Ett ställe jag var på idag hade en skylt när jag började beträda markerna för tiotalet år sedan. Dock inte där GPS:en ville ha torpet. Skylten försvann i samband med att marken dränerades och gjordes brukbar. Och det kan jag känna lite sorg för, till ingen egentlig nytta…!

Och vad ska jag ut och ränna där för egentligen?! Tja, säg det… Men jag vill gärna komma ut. Bara spankulera rätt upp och ner är inte min starka sida, och nu får jag då ett mål att sikta mot. Med en bra uppkoppling (nåväl…) hittar jag dessutom alltid ut för att inte tala om HEM – även om jag har för vana att kunna gå vilse i vardagsrummet med mitt lokalsinne! (Bara gå! Telefonen leder mig ut så småningom). Ut i skogen med alla dofter, stillheten, fågelsången. Hur kan man inte få ro i själen av det? Och ju mer jag hittar, ju roligare är det! Hittat anteckningar om att till exempel jordkällare sägs finnas, men inte hittats vid inventering, och så är den det första jag hittar! Allt beror på vilket håll och vinkel man kommer i/från. Källarna var ofta placerade en bit ifrån stugan för att vara säkrad vid en eventuell brand. Ibland är den flera hundra meter därifrån, ibland tiotalet. Och det är så olika bevarat. Jag har snart betat av en rote, så då får jag väl gå på nästa. En del ska jag besöka igen och titta på mer ordentligt bara för att det är kul. Så nog är jag lite knäpp alltid, men det står jag för.

Fikagäster från byn på eftermiddagen med jämngamla barn som härjade runt, och jag var fräck nog att smita när vandringskompisen ringde. Ut med oss. Sista etappen av Järnbärarleden. Nu skulle vi minsann klara oss utan regn då det regnat båda de andra gångerna vi varit ute. Lämnade min bil vid vårt mål och bröt trenden med att plötsligt gå leden åt ”rätt” håll.

Avsläppta vid Industrimuseet och hann väl ungefär hundra meter innan himlen öppnade sig. Så innan vi var ute ur samhället var vi blöta inpå bara skinnet! Suck… Men efter ungefär halva vägen klarnade det upp. Hann tänka att det var tur att vi hann torka till så inte bilen blir så blöt, när det återigen vid sista kilometern började vräääääka ner regn så det forsade längs vägen.

Hon har inga problem med kontinensen, konstaterade vi tacksamt:)

Det var väldigt skönt att komma hem och byta om faktiskt! (”Regn? Vad då regn? Här har det kommit kanske en blomdusch!”)

Nu ska jag lägga några minuter till på att skriva ut Morfars historia. Passerade när han körde stock över sjöarna på sena femtiotalet och byxorna frös ihop så galet att när han kom hem på kvällen hade de gått av vid knäna… Det är också en intressant berättelse!

Nån dag ska jag ta mod till mig och besöka ett torp lååångt ut, och fortsätta genom skogen till Mormor och Morfar. Den väg som Morfars far skickades som sjuåring för att gå i den ambulerande skolan i byn.

God natt



Trägen vinner

Uncategorised Posted on tor, juli 16, 2020 23:58:52

Efter några svetsloppor för att få fast hjulaxlarna i chassit igen funkade den gamla lagårdsvagnen bra som honungskärra. (Om det nu funnits någon honung att kärra fram alltså…)

…Och där inne var någon överlyckligt över att allt behövde komma in och torka sen djurparken så dockan fick nåt rejält att sitta i…

Sonen gjorde sin första helt egna paj, med egenhändigt plockade bär. Jordgubb, smultron och blåbär.

Fyra pers, sex timmar mellan gästbytena. Det gick ju!

Kommande lördags projekt – grunda och skrapa nedre delen av andra gaveln. Gula och vita framsidan. Men visst kommer det bli en riktigt fin gårdsbild på sikt!? Gult hus och röda uthus.

Hela vägen bokstavligen kryllade av dessa larver, så vi räddade ett gäng och tog dem de få kilometerna hem till oss!

Högen till vänster är fjolårsbalar – cirka 4 månaders full vinterutfodring – och till höger hittills i år. Jag känner absolut ingen som helst oro inför foder i vinter. I synnerhet inte som jag har halva arealen ståendes på rot fortfarande – och det är dubbelt gräs mot det som är slaget!

Min bil, min bil! Varför sviker du mig?! ”- För att det trötta batteriet inte pallar att hålla lamporna i baksätet lysandes…!”

Så snopen jag blev när jag tassade upp vid fyratiden för ett toabesök och hittade den lilla i soffan!

Barnen skulle promt ha trerätters i söndags. Varsågoda och fixa! Och det gjorde de! Sonen gjorde en paj till och dessutom kom vänner förbi med ännu mer efterrätt, så det blev full buffé. Till saken hör att de ville komma förbi och bjuda oss på middag (eftersom vi säkert glömt bort att äta i jobbet – nån känner oss för väl…), men för en gångs skull var det redan planerat halv sju på kvällen – därav efterrätten istället. Underbart! Och visst är ett salladsblad häftigt att studera i motljus!?

Måndagsjobb. Får försöka hitta luckor i skurarna nu…

Sonen pillar med sin lera, senast krukdekorationer. Han har stora affärsplaner, så är någon intresserad så hör av er! (Han har gjort röda traktorer också;))

När man inser att stövlarna bara är att glömma…

…Så får man rusta sig med livlina, flytdon och ”den förlängda armen”

2018 blev jag knappt blöt över anklarna! Sen var det bara att skölja av sanden och dutta ner fossingarna i stövlarna. Blöta fötter i gummistövlar? – Det är mer obehagligt när elstängslet ger en snyting på insida lår – det är känsligt där när byxen är av!

Alltid redo! ”So what? I’m still a rockstar”, som nån artist sa. En kvalificerad gissning på Katy Perry.

22 kilo mineraler 24 timmar senare…!!!!

I våras innan hela Corona-karusellen drog igång satte vi oss under ett familjeråd och skrev ner platser vi vill besöka, mestadels i närområdet. Vi är nu halvvägs genom listan. Igår hamnade vi vid några kåtor långt från de andra vi besökte för några veckor sedan i liknande väder. Dessutom snubblade vi över blått i skogen. Lite tidigt än – det var många skaft kvar.

Grannkåtan var i desto sämre skick… Fallande träd är inte snälla.

Hjortron är man inte bortskämd med sen de började kalka mot försurning i området!

Visst är man skadad också. När de flesta i bilen utropar ”Odlingsröse! Var låg torpet?!”

Jag tog källaren som en hög med sten sen vägen byggdes, men tji fick jag. Dessa källare alltså. Kunskapen på den tiden. Svårt att se ovan, men tanken är välvningen där väggen övergår i tak. Varenda sten har en uppgift och faller en faller alla.

Tomteluva!

Det blev en lite fattig macka till maken, men han var glad ändå:P

De fick ligga och torka till lite över natten så blev det betydligt lättare att rensa imorse!

Jag har letat länge, sedan tidigt förra hösten, efter platsen där ”vårt” torp låg. Lillstugan på andra gården. Studerat hembygdsboken och jämfört med karta från idag. Haft en hint om var, men inte lyckats sätta fingret exakt på det. Ingen jag frågat har kunnat säga var, och ingen kan dra sig till minnes att de sett nån skylt. Så finns det en fiffig hemsida som heter Fornsök. Jäkligt intressant måste jag säga.Där kan man slå ihjäl massor av tid!

Tyvärr är deras gps-koordinater i nåt annat format, så en ”vanlig” gps hittar inte. (Fråga inte!) Men så råkar jag ha lite tumme med en IT-tekniker, som igår hjälpte mig med nån länk som omvandlade dessa koordinater till ”vanliga”. JAG FICK EN PLATS!! Förvisso med en felmarginal på 10 meter, men det är ju inget i det stora hela!

Tänkte ta mig upp till platsen idag – har väntat länge nog! Make och två av barnen valde att följa med. Parkerade bilen och fortsatte till fots. Mot platsen där jag letat så många gånger. Dubbelkollar telefonen och inser att vi gått för långt! Men…Vi har ju några hundra meter kvar… DÄRFÖR jag inte hittat nåt. Men alla odlingsrösen och stengärdesgårdar kring åkrarna där framme då? Vad skulle de då ha tillhört, om inte vårt Mossebo?

Tog oss in i skogen, upp på en stenig och knölig ås, kan man säga. Inte en tendens till nåt beboeligt. Bara stora stenblock. Inte nån slätare ”torpplan”, inga röse, inga åkrar…

Snacka om besvikelse. Kommer inom mottagning för internet igen och sökte om på platsen. Förenklat – tveksamt om det funnits något, finns bara ett omnämnande i en bok. Inga lämningar…

Tittade oss omkring och mitt i den halvgamla ungskogen står ett gäng rejäla lövträd. ”Vårdträd” – kanske. Tog sikte på dem, och kom dit jag letat så många gånger. Bland åkrar, stengärdesgårdar och odlingsrösen. In i otillgängligheten, upp på ett stenblock, ner och?! – En gammal källare! Vi närmar oss!

De där runda, platta stenarna är inte naturliga. Trodde de kanske var kvarnstenar från någon husbehovskvarn – ambitiöst på ett torp – men de är helt släta. Kanske brunnslock eller liknande? Hittat det vi tror kan vara en stengrund och en murstock, men ingen skylt. Varför har alla andra torp i socknen fått en skylt utom ”vårt”?

Vi har en plats nu i alla fall. Det är lite roligt. Att de inte hittade något vid inventering kan ju bero på att de var 170 meter fel…

Det tar ju en stund att gå…

…men det blir lite matigare mackor än igår:)

Drängen börjat slå grönfoder – kornet har börjat skifta lite smått i gult och det får inte hända när det ska ensileras! Mognar det försvinner smakligheten heter det. Och ganska fem minuter efter bilden togs öppnade himlen sig och det vräääkte ner regn. Aja, det hinner väl torka till lite .

Då var det dags att natta mig och se hur det går. Jobbigt att andas liggande, och kramp i benen är ingen bra kombo. Sen att dygnet har vänts på gör inte saken bättre, så imorgon ringer klockan igen! Tagit itu med min dunkande skalle med massagedyna, spikmatta och vetevärmare. Troligen har nån skit lossnat för näsa och ögon rinner. Sitter alltså i ”karantän” – ingen skillnad mot till vardags alltså då det inte finns folk där jag rör mig! Men skickade ner maken till mataffären idag – ni kan ju känna paniken när sista mjölpåsen är påbörjad!!!

God natt



Baksmälla – DeLUX

Uncategorised Posted on tor, juli 09, 2020 23:06:59

Att jag skulle drabbas av en baksmälla betvivlade jag inte. Jag hade dock inte räknat med att den skulle vara så aggressiv! Det där med något så snällt som huvudvärk existerar inte längre. Vi snackar fem storlekar för litet skallben! Övre delen av ryggen är likvärdigt med en betongvägg och vissa nätter kan jag knappt vända mig i sängen utan att gråta då det hugger till i knäna.

Det enda som hjälper någorlunda är att vara igång. Det är livsfarligt att stanna upp! Men skit i det. Det som inte dödar härdar.

Sen sist då? Tja…När var sist?!

Jisses, enligt mina bilder är det nästan en hel jordgubbssäsong sen!

”Titta, en älg” sa sexåringen. Det stämmer säkert…

Nå väl… Vi står nu i startgroparna för att se om det möjligen kan bli någon honung i år. Det verkar variera något oerhört, och vi tillhör dem som ”inget” får.

Vår målning har rullat på skapligt. Extremvärmen för ett par veckor sedan löstes med målning tidig morgon och sen kväll, och så traktor med AC under de varmaste timmarna och höskörd. Denna står fortfarande bara halvvägs då vädergudarna inte har samspelat riktigt med torkväder… Jaja, jag är rätt lugn. Hade fyra månaders vinterfoder ståendes sen förra året, och har hittills fått ihop ca fyra månader till. Då är jag ungefär halvvägs arealmässigt, men mängdmässigt har jag säkerligen det dubbla kvar.

2016 – 32 balar. 2017 – 60 balar. 2018 – 5 balar. 2019 – korn så ej rättvist att jämföra. 2020 – 22 balar. Samma 3 sandiga hektar.

Luckan till plastmagasinet kom farande. Och den var tung! Gångjärnet gått mitt itu!

Skickade ner en bal i åa bara för att se om jag kunde missa dammen… Så vitt jag vet ligger den där än då jag inte tagit itu med bärgningsarbetet…

Vi löste en del restid genom att flytta ner till den andra gården några dagar. På så vis behövde ingen passa på barnen, eller åka hem för att lägga dem. Och när vi väl satte oss på kvällen fanns det inget annat att göra än att andas några minuter och sedan krypa ner. Kan även garantera att jag ALDRIG suttit på taket och målat kvart över sju en söndagsmorgon om jag utgått hemifrån!

Hittade ”originalfönsterna” och släpade ut, men nä, de är för röda!

Och nån sov skönt där inne! Hon led inte särskilt över att hon också målat tidigare under dagen – på storebrorsans serie med hans akvareller… Blev en stund orolig att Soc skulle kopplas in i en mordutredning…

De gamla spikarna har rostat, så det blev till att börja med rostskyddsfärg under grundfärgen och den vill gärna lysa igenom. När jag fick frågan ”Ska ni ha kvar de där gula prickarna?” kom jag otippat (?) att tänka på min gamla skolkamrat som ständigt sa ”Jag är brunett med en liten blondin i mig!” – Japp! Vi ska ha ett hus som är korsning mellan golden retriver och dalmatin. Konstigt!?

Fick god skraphjälp av barnens storkusin i fredags. Utan honom hade det inte hunnit att grundas före regnet!

Har även skrapat och målat en del under presenning då det kommit väldigt lokala skyfall. Baksidan är härmed helt klar. Halva framsidan är gul och den andra halvan är grundmålad. Nu är huset på obestämd tid överlämnat för turistuthyrning. Tråkigt men sant, och lika frustrerande som skönt!

Framsidan hade varit klar om inte maken ringt måndag förmiddag från jobbet med meddelande om att permitteringen som skulle vara fram till semestern hävdes ”från och med imorgon” och snuvade oss på nästan en veckas heltidsjobb med huset… Men vi får njuta av det vi gjort som blivit så fantastiskt bra. Den solgula färgen både lyser upp och värmer. ”Det blir Karlstad i Mo” sa en vän, så då är det så!

Kan man ta med sig en burk larver hem tros? För hemma har vi inga! Och nedan en rovfluga med saftigt byte den gärna ville visa upp!

Den där tjejen var ”mamma på låtsas” en dag (liksom många andra dagar!) Då ingen av barnen ville följa med och måla på kvällen, borstades tänderna och de fick order om att gå och lägga sig när Barnkanalen tog slut kl 20 för att orka med kommande dag på dagis och fritids. När vi kom hem strax efter 23 var det tyst och lugnt i huset. Drängens fru hade dock fått komma in och rädda den minsta med en rumptorkning. Tur vi har dem.

Vårt dagis har fått klappa igen och vi har fått hälsa på på ”den nya”. Det kändes som att de uppskattade precis lika mycket (lite) som vi att ha blivit påtvingade den andre.  Och det är överfullt. Synd att det är barnen som ska bli måltavla för kommunens bristande ekonomiska kunskaper. Hade en annan drivit företag på samma sätt som många kommuner drivs hade man i bästa fall suttit i fängelse sedan länge. Men men, det kommer bli bra och det MÅSTE bli bra då det är enda alternativet.

I tisdags trotsade vi vädret och åkte till djurparken. Ganska mycket folk faktiskt, trots allt. (Sen är det alltid för mycket folk på ett sånt ställe om det innebär min familj och tio till, men det är ju en annan sak!)

Idag har vi däremot varit ute ensamma. Allergispruta för sonen och då var vi ju på sjukhuset vid utkanten av vår karta, stjälpte oss över kanten ut på den svarta fläcken (andra sidan E4:an) och återupplevde ett par favoriter. Ena stället, Rusarebo Äng, var vi på förra året, och det andra, Moen, besökte vi för tio, elva år sedan med svärföräldrarna.

Vilka spik!

Segvuxna knutabrädor!

Tre tak i ett – Skiffer. plåt och trä

Bonde på vift – kikar ju på kor! Men hejarklacken hemma är ju alltid bäst!

Hur har ni i övriga världen det? Lever ni?